Hva er en elektronisk sigarett?

25/10/2017
av Admin Admin
Hva er en elektronisk sigarett?

En elektronisk «sigarett» er en elektrisk enhet som fordamper en væske som er basert på propylenglykol og- /eller vegetabilsk glyserin. Væsken kan også inneholde nikotin samt aroma og smakstilsetning. Disse tilsetningene er tilsetningstoffer som er brukt i næringsmiddelindustrien.

Teori

Fordampingen skjer ved at fordampervæsken blir absorbert av en veke, som transporterer væsken til en tennspole (coil). Coilen blir da varm, og væsken fordampes slik at man kan innhalere denne.

Coilens antall viklinger, sammen med type wire (av typen kanthal) angir den elektriske motstanden. Dette resulterer i hvor mye varme som avgis, som igjen gjenspeiler dampproduksjonen.

Fordamper

Fordamperen er tanken som inneholder fordampervæsken samt fordamperhodet som består av en veke og coil. Enkelte fordampere har doble coiler for større dampproduksjon. Enkelte fordampere har coilen i toppen, mens andre har i bunnen.

Batteri

Batteriet har en knapp for å aktivere dampproduksjonen. Knappen lar deg også slå enheten på og av. Batteriene har som regel gjengesystem av typen «510» (indre gjenger), eller «eGo» (ytre gjenger).

KILDE: Norsk Dampselskap

Damp minsker antall dødsbranner

03/10/2017
av Admin Admin
Damp minsker antall dødsbranner

Røykere kan redusere faren for dødsbranner ved å bytte til damp! Og London Fire Brigade oppfordrer til akkurat det:

Det å bytte fra vanlige sigaretter til damping kan i stor grad redusere risikoen for å dø i en brann i henhold til London Fire Brigade sine tall. Mens sigaretter fortsatt er den største årsaken til dødsbranner har det ennå ikke vært registrert dødsfall eller skader som følge av damping eller bruk av e-sigaretter.

London Fire Brigade følger også opp med tips og råd for fornuftig batterisikkerhet. Les mer her:

Ingen skaderisiko ved passiv damping

13/05/2017
av Admin Admin
Ingen skaderisiko ved passiv damping

Dr. Michael Siegel, professor ved Boston University. Tilbragte 25 år innen tobakkskontrollfeltet og har viet mesteparten av sin karriere til å forby røyking i barer, restauranter, kasinoer og alle andre innendørs arbeidsplasser. Han gav også vitnesbyrd i den berømte Big Tobacco-saken som resulterte i en dom på 145 milliarder dollar mot industrien.

Han skriver i sin blogg om en undersøkelse utført av folkehelsedepartementet i California, der det ble gjort luftkvalitetstester i spesialforretninger for damp/e-sigaretter i hele staten. De ønsket å bruke resultatene til å advare om påståtte/potensielle farer ved damping.

Siegel omtaler en undersøkelse fra en dampebutikk uten ventilasjon, med 3 ansatte tilstede og 13 kunder.

Dampen hang i rommet. "Testen dokumenterte ikke noen farlige eksponeringsnivåer for noen farlige kjemikalier," skriver Siegel.

Det ble ikke funnet signifikante mengder av acetoin eller diacetyl, og tusenvis av kjemikalier ble testet for uten funn. Selv formaldehyd var bare tilstede i tilsvarende mengde som i normal inneluft. En annen ting som ikke ble funnet var nikotin.

"Jeg tror imidlertid at det må være rimelig bevis før regjeringen griper inn for å forby en oppførsel som røyking eller damping. Når det gjelder damping ser jeg bare ikke noe rimelige bevis på at det i dag utgjør noen betydelig helsefare for tilskuere." Les hele saken hos Tobaccoanalysis.

KILDE: Norsk Damselskap

Power Nano og Triton - en perfekt kombinasjon

07/02/2017
av Admin Admin

Eleaf er kjent for sine kvalitets batterier, som gjør damping tilgjengelig for selv vanlige brukere. iStick Power Nano er at deres nyeste produkter. Denne søte moden er liten nok til å passe inn i håndflaten og sofistikert nok til å tilby en skikkelig punch.

Vi anbefaler denne sammen med tanken Aspire Triton mini, som er en fantastisk tank for munnn-til-lunge-dampere. Med en iStick Nano og en Triton tank har du den perfekte "alt-i-ett" kombinasjonen.

Power Nano fra Elaf er utviklet for å imøtekomme både nye og erfarne dampere. Eleaf er en av de ledende produsentene av dampeutstyr og har skapt noen av de mest brukervennlige startsettene på markedet. Etter stor suksesser med ijust og iStick har de nå introdusert en kraftig men også mye mindre mod med Power Nano. Denne er pefekt å ha i lommen og holder en hel dag med vanlig damping.

Power Nano har et innebygget 1100mAh batteri og, kan kjøres opp til 40W, den støtter også TC-modus. Den lades via en mikro USB som er plassert på bunnen av enheten. Selv om det ikke er anbefalt, hevder Eleaf også at denne moden har en pass-through funksjon slik at du kan dampe mens den lades.

Med skjermen på batteriet, kan du se hvilken modus du stiller inn og motstanden den leser pluss eventuelle feilkoder hvis de kommer opp. Power Nano er også utsyrt med Dual Circuit Protection (DCP) som gir et ekstra lag med beskyttelse.

Så om du er ute etter et startsett for best mulig smak og en mod som er kraftig men samtidig liten og lett, så er valget enkelt. Skaff deg en Power Nano og en Triton-tank, så har du et fantastisk sett, som du kan nyte i lang tid.

Vanlige spørsmål rundt e-sigaretter

22/11/2016
av Admin Admin
Vanlige spørsmål rundt e-sigaretter

Hva er det, hvor får man kjøpt det og hva er vitsen?

Kampen om dampen har rast i flere år. Og den ser ikke ut til å gi seg med det første. For mens det er frelsetilstander i den harde kjernen e-sigarettbrukere, rundt 50.000 nordmenn, vil ikke myndighetene tillate salg i Norge. Her forsøker vi å svare her på de vanligste spørsmålene rundt damping.

1. Hva er en e-sigarett?

Inne i e-sigaretten ligger en væske, ofte kalt e-juice. E-sigaretten varmer opp e-juicen så den fordamper, og denne dampen kan inhaleres på lik linje med røyk fra en vanlig sigarett. Derfor kalles det å bruke e-sigaretter for «å dampe». E-sigarettene kommer i alle former og fasonger, fra små sigarettliknende modeller til gigantiske «mod-er». De mest avanserte brukerne kan legge tusenvis av kroner i utstyret sitt.

2. Og hva er denne væsken som brukes?

Dampevæske, væske, juice eller e-juice; uansett hva du velger å kalle den, inneholder de stort sett de samme ingrediensene. I alle fall hos de etablerte merkene. Selve dampen kommer oftest fra propylenglykol (PG) eller vegetabilsk glyserol (VG). For å få smak tilsettes aromastoffer av forskjellige varianter. En e-sigarett kan derfor smake alt fra tobakk til jordbær. Nikotin kan også tilsettes, i varierende grad ut fra behov eller ønske. Det finnes et stort utvalg av merker og smaker, i alle prisklasser. Noen typer e-sigaretter lar deg fylle denne væsken manuelt på tanken, mens de billigste (som du bør unngå) bruker ferdig fylte tanker, ofte kalt «cartridges» (patroner).

3. Er bruk av e-sigaretter lovlig i Norge?

Både ja og nei. Ja, fordi du kan kjøpe selve sigarettene (modene eller batteriene) samt alt utstyret du trenger og nikotinfri væske i norske nettbutikker. Og bruken er helt lovlig. Nei, fordi det ikke tillates salg av nikotinholdig væske i Norge. Men du kan kjøpe alt dette lovlig fra land innenfor EØS som tillater salg.

4. Hvor får jeg kjøpt e-sigaretter?

Mange nordmenn kjøper selve utstyret de trenger fra norske nettbutikker som dampskyen.no, for å slippe unna 350-kronersgrensa og all moroa den fører med seg. Men skal du ha nikotinholdig væske må du enten til utenlandske nettbutikker, eller reise utenlands. Du kan ikke kjøpe mer enn for tre måneders personlig og medisinsk bruk. Det vil i teorien si at du kan bli avkrevd legeattest på at du bruker e-sigaretter for røykestopp, noe Tollvesenet har sagt at de aldri gjør.

5. Er det lov å dampe innendørs?

Ja, det er lov å dampe innendørs i Norge. Da røykeloven ikke omtaler e-sigaretter har heller ikke det generelle røykeforbudet i Norge noen innvirkning på damping. - Men eierne av lokalet har anledning til å forby e-sigaretter.

6. Er e-sigaretter trygge å bruke?

Det er en het debatt vi skal være forsiktig med å bevege oss inn i. Men de fleste rapporter sier noe sånt at «det er mye tryggere enn å røyke, men ikke akkurat sunt». Du kan for eksempel lese litt mer om e-sigaretter, røykeslutt og helse på sidene til Helsenorge.

KILDE: DINSIDE

Røykte 90 om dagen - e-sigarett ble redningen

01/11/2016
av Admin Admin
e-sigarett ble redningen

Frank Tinmannsvik (58) begynte å røyke som 13-åring. De siste 10 årene røykte han så mye som 80-90 sigaretter hver dag. Men for to år siden fikk han vite at han skulle få nye barnebarn. Da skjønte han at de trengte en bestefar i live. Nå hevder Tinmannsvik at e-sigaretten reddet livet hans. Men nikotinholdige e-sigaretter er ulovlig å selge i Norge og må importeres. Dette bør endres, mener rusforsker.

Se innlegget på God morgen Norge:

Over halvparten vurderer å slutte å røyke

25/10/2016
av Admin Admin
Over halvparten vurderer å slutte å røyke

Hver femte person som røyker kjenner ikke til de vanligste symptomene på lungekreft. Like mange mener at helserisikoen ved røyking er kraftig overdrevet. Det viser en ny undersøkelse fra Helsedirektoratet blant 600 røykere. Undersøkelsen viser også at rundt 60 prosent vurderer å slutte å røyke.

Den kreftformen flest i Norge dør av

3 019 personer fikk lungekreft i Norge i 2014, og 8 av 10 tilfeller skyldes røyking. Dette er det høyeste antallet tilfeller Kreftregisteret noen gang har registrert. Lungekreft er den kreftformen flest dør av i Norge.

Over 2 000 dør av lungekreft hvert år. Det er altfor mange. Hoste kan være et symptom på lungesykdom, og kronisk hoste bør derfor utredes. Det anbefales å undersøke lungefunksjon med spirometri/blåseprøve (en medisinsk undersøkelse av lungefunksjon) hvis man røyker, har slike symptomer og er over 40 år.

Aldri for sent med røykeslutt

Tidligere tall fra Folkehelseinstituttet har vist at blant dem som røyker over 20 sigaretter per dag, dør 26 prosent av kvinner og 41 prosent av menn før fylte 70 år. Tilsvarende tall for personer som aldri hadde røykt var 9 og 14 prosent.

Lurt å bruke hjelpemidler!

Den nye undersøkelsen blant røykere viser at én av tre tenker å slutte på egen hånd, uten hjelpemidler. Like mange vurderer å bruke nikotinlegemidler (tyggegummi, plaster o.l) eller e-sigaretter. Nikotinlegemidler og e-sigaretter kommer øverst på listen over hjelpemidler for å slutte å røyke de spurte kjenner til.

Selv om mange klarer å slutte på egen hånd, er det større sjanse for å lykkes dersom man bruker hjelpemidler. Undersøkelsen viser at det er en jobb å gjøre for å spre kunnskap om hjelpemidlene som finnes, både via tilbud som slutta.no og det som tilbys gjennom helsetjenesten og frisklivssentralene.

KILDE: Helsedirektoratet. Les mer om undersøkelsen her:

SMOK Vape Pen 22 - omtale

21/10/2016
av Admin Admin
SMOK Vape Pen 22 - omtale

Maskinvare for damping kommer i stadig nye varianter, størrelser og fasonger. I den ene enden av skalaen har vi modene med avansert temperaturkontroll, og sub-ohm tanker med eksotiske spoler. I den andre enden er enkle eGo-pakker designet for nybegynnere.

I løpet av de siste to årene, har produsentene begynt å designe og markedsføre alt-i-ett "startsett" som kombinerer elementer fra begge disse svært forskjellige verdener. Den nye Vape Pen 22 fra Smok er et slikt produkt. Det er et 22mm batteri i eGo-stil med en batterikapasitet på 1650mAh som leverer en fast spenning fra 3,7 til 4,2 volt, avhengig av hvor mye batteriet er ladet. I motsetning til et typisk eGo batteri, har imidlertid denne dampepennen en tank hvis base er bygget inn i det sylindriske batteriet. Dessuten kommer den med to sub-ohm (0.3Ω) dual-core (som betyr dobbel spiral) fordamperhoder som skrus inn i basen. En glasstank passer over den og blir holdt på plass av en o-ring, og en topphette med drypptip-skruer på fordamperhodet for å fullføre konstruksjonen.

Så, er SMOK Vape Pen designet bare for nybegynnere eller er den også for erfarne dampere som ønsker et stealth oppsett som gir en god, full sub-ohm dampe-erfaring fra en enkel og liten sak.

Vape Pen er unektelig enkel i både design og drift. Den har ingen skjerm, ingen innstillingsknapper, og ingen tank som skal skrus av og på. Bare aktiver batteriet, plasser glasstanken over fordamperhodet og fyll på din e-juice. Veldig enkelt og greit.

Trykk inn knappen fem ganger for å slå den på eller av, trykk og hold knappen for å dampe. Det er det. Alle de forventede sikkerhetsbeskyttelsene er bygget inn i en regulerings chip. Når batteriet lades ut, noe som vil ta litt tid med 1650mAh, kan du lade den igjen med den medfølgende micro-USB ledningen. Hva kan være enklere?

Spørsmålet er: Gir Vape Pen en god nok damping til å vinne over begynnere, og kan den samtidig tilfredstille mer erfarne dampere? Svaret på begge spørsmålene er ja.

Teknologien for maskinvare for damping har kommet en lang vei. Det innebygde LiPo batteriet er kraftig og gir nok strøm til å drive en 0,3 ohm dual-core sub-ohm atomizer enkelt og effektivt. Brukerne vil ikke vinne noen skyblåsing konkurranser, men dampproduksjonen er god, og smaken er enda bedre.

Det er vanskelig å kritisere et produkt som gir både enkelhet og ytelse.

SMOK Vape Pen er i prinsippet det samme som Smok sin Stick One Basic og Plus startsett, men Vape Pen er enda enklere, siden tankbasen er bygget inn i batteriet. Selv om enkelhet etterlater Vape Pen i et begrenset, nisjemarked, så vil den begeistre de som ønsker et enkelt og godt produkt.

Send inn ditt høringssvar til endringer i tobakksforskriftene

24/09/2016
av Admin Admin

Helse- og omsorgsdepartementet sender med dette på høring forslag til endringer i tobakksforskriftene og ny forskrift om elektroniske sigaretter.

Det er veldig viktig at du som damper og privatperson engasjerer deg. Ditt høringssvar kan være så enkelt at du forteller din historie, og hva dampen har betydd for deg og din helse.

Besøk denne siden:

E-sigaretter: Bedre føre klok enn var

24/08/2016
av Admin Admin
E-sigaretter: Bedre føre klok enn var

Fagfolk er enige om at e-sigaretter er langt mindre farlige enn tobakkssigaretter.

E-sigaretter vil snart bli tillatt solgt i Norge. Fagfolk er enige om at e-sigaretter er langt mindre farlige enn tobakkssigaretter. Damp fra e-sigaretter sjenerer heller ikke andre. Likevel har helseministeren foreslått at e-sigaretter skal reguleres like strengt som tobakkssigaretter.

Ved Folkehelseinstituttet er det delte meninger om forslaget. Instituttledelsen er bekymret for at e-sigaretter skal bli trendy blant unge mennesker og mener at det gjelder å være føre var mot en slik utvikling. Vi mener at å vise til føre-var-prinsippet er for enkelt og i dette tilfellet farlig. Det lar seg lett regne ut at den foreslåtte strenge reguleringen trolig vil ta langt flere liv enn den redder.

Økt tilgjengelighet av e-sigaretter vil ha to hovedeffekter. Den ene er at røykere skifter til damping. Den andre er at ikke-røykere begynner å dampe og eventuelt går videre til røyking. Den førstnevnte effekten er langt sterkere enn den sistnevnte. I land med framskreden dampekultur utgjør tidligere ikke-røykere en svært liten andel av damperne. I England f.eks. utgjør de under 5 prosent.

Vanlige sigaretter er i størrelsesorden 20 ganger så farlige som e-sigaretter. Det er ca 400.000 dagligrøykere i Norge, og allerede ca 50.000 dampere. La oss tenke oss at e-sigaretter holdes utenfor tobakksskadeloven. Det følgende regnestykket antyder forholdet mellom positive og negative helseeffekter av en slik alternativ politikk.

Vi tar som eksempel at i løpet av noen år vil 40.000 flere dagligrøykere helt skifte til e-sigaretter sammenliknet med hva tilfellet vil være ved en streng politikk. Da må vi samtidig regne med at ca 5.000 flere «hittil ikke-røykere» begynner å dampe. Vi antar at ytterligere 1.000 går videre til også å begynne å røyke.

Blant de 40.000 flere som går fra røyking til damping, antar vi, basert på tall fra Folkehelseinstituttet at 15 prosent unngår røykerelaterte dødsfall. Det gir en gevinst på 6.000 «sparte liv» (egentlig «unngåtte tidlige dødsfall»). Blant de 5.000 ikke-røykerne som begynner å dampe, antar vi at 1 prosent pådrar seg nikotinrelaterte skader som fører til for tidlig død. Det gir et tap på 50 liv. Blant de 1.000 ikke-røykerne som begynner å dampe og så røyke, antar vi at 15 prosent får tobakksskader som fører til tidligere død. Det gir et tap på 150 liv. I sum tapes det 200 liv, mens det spares 6.000.


Dett er et utdrag av et innlegg skrevet av Erik Nord, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor i helseøkonomi ved UIO, i samarbeid med av Karl Erik Lund, forskningsleder ved avdeling for rusmiddelforskning, Folkehelseinstituttet. Les hele innlegget hos Dagsavisen: