Uskrevne regler - hva alle dampere bør vite

08/02/2016
av Admin Admin

Så du har kjøpt en dyr mod og en god e-juice. Nå er det på tide å gå ut i verden og dampe fritt, uansett hvor og når du vil.

DET ER IKKE TOBAKK SÅ ALT ER LOV, IKKE SANT? IKKE HELT.

Det er uskrevne regler om hvordan man skal oppføre seg ved damping i offentligheten. Enten du er helt ny innen damping, eller du er en erfaren cloudchaser, kan vi alle ha nytte av noen tips om riktig etikette. Tross alt, det er mer enn grunnleggende høflighet - måten vi oppfører oss på nå, kan også få stor betydning senere.

Lover som begrenser damping begynner å komme på plass, og det er fare for at det skal bli vedtatt lover like strenge som ved røyking. Som enkeltpersoner, kan vi bidra til å endre dette i vår favør ved å opptre ansvarlig, og vise at ikke bare er damping annerledes og langt sunnere enn røyking, det kan også bli akseptert av allmennheten. Men mest av alt, så det handler det om gode manerer. Rådene nedenfor kan bli sett på som grunnleggende anstendighet.

  • Hjemme - I ditt eget private hjem, kan du sette dine egne regler. I motsetning til tobakk vil det ikke flekke inventaret og lukten setter seg ikke i veggene, så hvis du har lyst på en kveld med å blåse store skyer, kjør på! Om du har gjester vil det derimot være høflig å lufte rommet før de kommer, og spør også om det er OK om du damper når de er tilstede. Husk at mange fortsatt ikke vet nøyaktig hva damping er eller hvordan det fungerer, så gi dem gjerne en kort innføring.
  • I bilen - Storbritannia har nylig vedtatt en lov som forbyr røyking i biler. Dette gjelder ikke damping ennå, men fungerer som en advarsel. En bil fylt med tykk damp svekker sikten, og gjør deg til en fare for deg selv og alle andre på veien. Vi vil anbefale deg å unngå damping mens du kjører eller om du er passasjer, men hvis du må, så hold deg til PG-basert e-juice, og ha et vindu åpent for å lufte ut dampen.
  • Ute - Hvis du er ute på tur, og bare har sauer og den klare blå himmelen som selskap, så damp på! Hvis du derimot, vandrer nedover en travel gate eller står i kø for en taxi, så må du ta hensyn til menneskene rundt deg. En blåbær-kaffe blanding kan være den mest velsmakende e-juice du vet om, men allmennheten ønsker ikke å lukte på din brukte damp. Vær høflig og vurder å ta noen skritt til siden slik at vinden ikke blåser dampen inn på folk i nærheten.
  • Privat virksomhet - Her blir det mer vanskelig. Hvis du f.eks. er på en utendørs konsert, så er det nei-nei. Damp hindrer sikten, og hvis du er i umiddelbar nærhet til folk, vil de kunne reagere på lukten. Butikker, barer og klubber varierer, og i stor grad avhenger det av reglene i det landet du oppholder deg. I Norge vil det stort sett ikke være lov. Er du på et sted hvor du ikke vet om damping er forbudt, så spør en av de ansatte. Selv om du får OK, vær ansvarlig - blås dampen vekk fra folk, eller ned mot gulvet.

sosiale situasjoner

Vi bør også vurdere hvordan vi oppfører oss rundt andre mennesker. Her er noen tips.

  • Barn og kjæledyr - Du ville ikke røyke sigaretter rundt barn, så ikke damp heller. Nøkkelen er å sette et godt eksempel. PG-innhold i e-juice kan ha en negativ innvirkning på katter (og i mindre grad, hunder) som potensielt kan føre til anemi. Unngå damping rundt dyr, eller bytt til VG-basert e-juice. Aldri forlat damputstyr uten tilsyn rundt barn eller kjæledyr. Mods kan være en brannfare, og juice kan inneholde nikotin, som kan være svært skadelig.
  • Ikke-røykere - Er du i tvil, spør. De fleste ikke-røykerne vil ikke bry seg om folk damper rundt dem, men det er høflig å spørre først. Det er mye feilinformasjon der ute, og mens studier har vist at annenhånds damp er trygt, så er det ikke alle som vet dette.
  • Røykere - Ikke kritiser røykere - mange av oss har vært i deres posisjon en gang. Hvis de viser interesse, forklar dem heller fordelene med damping men vær forsiktig så du ikke virker nedlatende.
  • Dampere - Igjen, være respektfull og ikke kritisere andre sine valg. Noen mennesker er fornøyd med cig-a-liker, mens andre foretrekker komplekse tilpassede moder. Vi er et fellesskap og bør respektere hverandres preferanser. Når det gjelder å teste andres utstyr - bruk ditt eget munnstykke eller bruk engangs-munnstykker.

Konklusjon

Det helle bunner ned til grunnleggende høflighet og hensyn. Studier har vist at det ikke er noen risiko ved annenhånds damp, men mange mennesker liker ikke å få det pustet på dem. Hvis det er mulig, opplys folk, men hold det kort, ingen liker å bli forkynt. Cloudchasing i offentligheten kan bli sett på som uhøflig, så det er best å gjøre dette privat.

Dette er en følsom tid for dampere over hele verden, med mange land som ønsker å vedta restriktive lover. Hvis vi bygger et omdømme for hensyn og høflighet, vil det bare hjelpe.