Vanlige spørsmål rundt e-sigaretter

22/11/2016
av Admin Admin
Vanlige spørsmål rundt e-sigaretter

Hva er det, hvor får man kjøpt det og hva er vitsen?

Kampen om dampen har rast i flere år. Og den ser ikke ut til å gi seg med det første. For mens det er frelsetilstander i den harde kjernen e-sigarettbrukere, rundt 50.000 nordmenn, vil ikke myndighetene tillate salg i Norge. Her forsøker vi å svare her på de vanligste spørsmålene rundt damping.

1. Hva er en e-sigarett?

Inne i e-sigaretten ligger en væske, ofte kalt e-juice. E-sigaretten varmer opp e-juicen så den fordamper, og denne dampen kan inhaleres på lik linje med røyk fra en vanlig sigarett. Derfor kalles det å bruke e-sigaretter for «å dampe». E-sigarettene kommer i alle former og fasonger, fra små sigarettliknende modeller til gigantiske «mod-er». De mest avanserte brukerne kan legge tusenvis av kroner i utstyret sitt.

2. Og hva er denne væsken som brukes?

Dampevæske, væske, juice eller e-juice; uansett hva du velger å kalle den, inneholder de stort sett de samme ingrediensene. I alle fall hos de etablerte merkene. Selve dampen kommer oftest fra propylenglykol (PG) eller vegetabilsk glyserol (VG). For å få smak tilsettes aromastoffer av forskjellige varianter. En e-sigarett kan derfor smake alt fra tobakk til jordbær. Nikotin kan også tilsettes, i varierende grad ut fra behov eller ønske. Det finnes et stort utvalg av merker og smaker, i alle prisklasser. Noen typer e-sigaretter lar deg fylle denne væsken manuelt på tanken, mens de billigste (som du bør unngå) bruker ferdig fylte tanker, ofte kalt «cartridges» (patroner).

3. Er bruk av e-sigaretter lovlig i Norge?

Både ja og nei. Ja, fordi du kan kjøpe selve sigarettene (modene eller batteriene) samt alt utstyret du trenger og nikotinfri væske i norske nettbutikker. Og bruken er helt lovlig. Nei, fordi det ikke tillates salg av nikotinholdig væske i Norge. Men du kan kjøpe alt dette lovlig fra land innenfor EØS som tillater salg.

4. Hvor får jeg kjøpt e-sigaretter?

Mange nordmenn kjøper selve utstyret de trenger fra norske nettbutikker som dampskyen.no, for å slippe unna 350-kronersgrensa og all moroa den fører med seg. Men skal du ha nikotinholdig væske må du enten til utenlandske nettbutikker, eller reise utenlands. Du kan ikke kjøpe mer enn for tre måneders personlig og medisinsk bruk. Det vil i teorien si at du kan bli avkrevd legeattest på at du bruker e-sigaretter for røykestopp, noe Tollvesenet har sagt at de aldri gjør.

5. Er det lov å dampe innendørs?

Ja, det er lov å dampe innendørs i Norge. Da røykeloven ikke omtaler e-sigaretter har heller ikke det generelle røykeforbudet i Norge noen innvirkning på damping. - Men eierne av lokalet har anledning til å forby e-sigaretter.

6. Er e-sigaretter trygge å bruke?

Det er en het debatt vi skal være forsiktig med å bevege oss inn i. Men de fleste rapporter sier noe sånt at «det er mye tryggere enn å røyke, men ikke akkurat sunt». Du kan for eksempel lese litt mer om e-sigaretter, røykeslutt og helse på sidene til Helsenorge.

KILDE: DINSIDE